A terepjárós autómentés költségei

Autómentés, vagy autószállítás közben az ügyfeleink közül többen felvetették, hogy meglátásuk szerint érdemes lenne belefogniuk a terepjárós autómentő tevékenységbe.

Kivétel nélkül mindenki úgy vélte, hogy hipp-hopp beszerez egy terepjárót, vagy SUV-ot, vesz mellé egy olcsó trélert és már bele is lehet csapni a lecsóba, hiszen már csak tankolni kell az autót.
Szomorúan, de őszintén fel kellett világosítanom Őket, hogy sajnos ez nem fedi a valóságot, csak a külső szemlélőnek tűnik így első látásra 🙂

Először is vásárolni kell egy megfelelő vontatási képességgel rendelkező és megbízható állapotú, lehetőleg minél nagyobb tengelytávú terepjárót.

Ha ezek közül a nagyobb vontatási súly feltétele nem teljesül, akkor csak kisautókat tehetünk a trélerre, amikhez elegendő egy fapados 3.5 tonnás autómentő, vagy autószállító teherautó, amikkel túlsúly nélkül maximum 1400 – 1500 kg önsúlyú autót lehet menteni és szállítani.
Amennyiben megfelelő a vontatási súly, de problémák vannak az autó állapotával, akkor nagyon rövid idő alatt kifizethetjük a terepjáró vételárának akár a kétszeresét is mire rendbe hozzuk annyira, hogy nyugodt szívvel elinduljunk vele autót menteni Európa bármelyik országába, vagy csak Magyarországon 100-200 km-re.
Amennyiben kicsi a tengelytáv, akkor nagyobb tömeg vontatásakor könnyen előfordulhat a “farok csóválja a kutyát” effektus, ami könnyen a szerelvény felborulásához vezethet!
Ha mégis sikerült hozzájutni egy jó terepjáróhoz, akkor lényegében “csak” a vezérlést, a vízpumpát, a fékfolyadékot, a szervó olajat és a motorolajat a szűrőkkel, a váltó és az első – hátsó, esetleg középső differenciálmű olajat és az osztómű olajat kell lecserélni. Mindezek után már majdnem kezdhetjük is a munkát. Majdnem…
Azért majdnem, mert a megbízható terepjáró mögé kell vennünk egy makulátlan állapotú trélert is. Ebből érdemes 3.5 tonna összsúlyút vásárolni, mert a nagy teherbírás nagyban megnöveli a szállítható járművek palettáját, valamint az erősebb futómű és a masszívabb vázszerkezet stabilabbá tartósabbá teszi az utánfutót és biztonságosabbá teszi az autómentés, vagy az autószállítás folyamatát.
Ha idáig eljutottunk, akkor be kell szereznünk egy jó minőségű elektromos csörlőt a trélerre, aminek az áramellátását ki kell építeni a terepjáróban. Tapasztalatból mondom, hogy legalább 5.5 – 6 tonna vonóerővel rendelkező csörlőbe érdemes beruházni, mert az ezeknél kisebbek nem lesznek tartósak és nem biztos, hogy egy nagyobb terepjárót, futóműsérült személyautót, vagy egy közepes méretű furgont fel tudunk vele csörlőzni a trélerünkre.
A fent felsoroltakkal eddig cca 4 – 6 millió Ft közötti összegnél tartunk, de még nincs vége!
Ahhoz, hogy az autómentő terepjáróval az autószállító trélert vontathassuk, szükségünk lesz egy “B” kategóriás jogosítványra is, mivel a tréler a nehéz pótkocsi kategóriába tartozik. Ennek a költsége 120.000 és 180.000 Ft között váltakozik.
Ha idáig eljutottunk, akkor a következő év eleji és évközi kiadásokkal kell számolni a vállalkozás fenntartási költségein felül, hogy az autómentés akadálytalanul működhessen…

Év eleji kiadások:
-Magyar , Osztrák, Szlovák és Cseh pályamatricák, Szlovákiában a trélerre is.
-Súlyadó – teljesítményadó az autóra és a trélerre is.
-Szállítmánybiztosítás.
-Kötelező biztosítás az autóra és a trélerre is.
Az itt felsoroltak nekem kb 446.000 Ft-ba kerülnek autómentő szerelvényenként, de másnál egyes tételek változhatnak a lakóhely és az autó típusa – teljesítménye függvényében.
Mivel az autómentésre és autószállításra használt járművek legalább háromszoros igénybevételnek vannak kitéve a normál használatú autókhoz képest, igen komoly szervizköltségekkel kell számolni az autómentőnek!

Évközi kiadások:
-Motorolajcsere és a szűrők cseréje, minden 10.000 km után.
-Olajcsere és szűrőcsere a váltóban, diffikben, osztóműben minden 20.000 km után.
-2 garnitúra lengéscsillapító.
-4 garnitúra fék, féktárcsákkal együtt.
-2 garnitúra gumi az autóra és 2 garnitúra gumi a trélerre is.
-Fékek cseréje a tréleren.
-Kapcsolófej, vonófej karbantartása – cseréje a tréleren.
-Fék és szervó folyadék csere.
-A futómű folyamatos karbantartása stabilizátorok, szilentek, gömbfejek, stb cseréjével.
-Manuális váltónál kuplung és kettős tömegű lendkerék csere.

Év közben:
Az itt felsoroltak listája nem teljes, hiszen előfordulhatnak egyéb meghibásodások, azonban túlzás nélkül megállapítható, hogy megközelítőleg az autómentő és autószállító szerelvény teljes értékét elköltjük évente a szükséges karbantartásokra és a kötelező fizetnivalókra.

Amikor a vállalkozó kedvű mentett utasaimnak felsorolom a fenti tételeket, a 99% elveti az autómentés vagy autószállítás gondolatát. A maradék 1% lehet hogy gondolkodik még egy kicsit, de nem hallottam még, hogy bármelyikük belefogott volna az autómentő foglalkozásba.
Talán elgondolkodnak azon, hogy a taxizni jobban megéri, mert az el tud vinni négy utast és kb 2 bőröndöt 300 Ft feletti áron kilométerenként, az autómentő vagy az autószállító pedig sokkal olcsóbban, tonnákat vontat maga mögött 🙂

Széles utat és balesetmentes közlekedést kíván a Hazaviszlek Autómentő!